کاربر: میهمان
با پزشکان معرفی شده در این سایت تماس بگیرید و مشکلات خود را مطرح نمایید  

اطلاعات مربوط به سرطان مری

سرطان مری چیست؟

سرطان مری هنگامی رخ می دهد که بافتی که مری را می پوشاند، بدخیم می شود. مری لوله ای است که گلو را به معده متصل می کند و اجازه عبور غذا را می دهد. مردان بیش از زنان احتمال ابتلای به این نوع سرطان را دارند.

انواع سرطان مری

Adenocarcinoma متداول ترین سرطان مری می باشد. این نوع سرطان در یاخته های غده ای در جداره مری که مخاط تولید می کنند، شکل می گیرد. این سرطان معمولا در بخش پایینی مری نزدیک به معده بوجود می آید.

سرطان یاخته های پولکی – این سرطان در یاخته های مسطح که مری را می پوشانند بوجود می آید. این نوع سرطان مری معمولا در بخش های بالایی و میانی مری پدیدار می شود.

 

عوامل ابتلاء به سرطان مری

احتمال ابتلاء به سرطان مری با بالا رفتن سن افزایش می یابد. مردان دوبرابر زنان احتمال ابتلاء به این نوع سرطان را دارند.

دیگر عوامل ابتلاء به سرطان مری اینها هستند :

مصرف دخانیات : مصرف سیگار و پیپ احتمال ابتلاء به سرطان مری را افزایش می دهد.

چاقی : کسانی که اضافه وزن دارند، احتمال بیشتری برای ابتلاء به این سرطان را دارند.

دیگر شرایط : اختلالات خاصی هستند که مربوط به سرطان مری می باشند. کسانی که شرایط زیر را دارند، احتمال بیشتری برای ابتلاء به این سرطان را دارند :

بیماری رفلکس معده : هنگامی که اسید معده به مری می آید، سبب رفلکس اسیدی می شود. رفلکس اسیدی مزمن، GRED نامیده می شود و احتمال دچار شدن به سرطان مری را افزایش می دهد که این بستگی به دفعات و شدت رفلکس اسیدی دارد.

مری Barret : شرایطی که توسط رفلکس اسیدی ایجاد می شود که یاخته های پوشش مری را تغییر می دهد، احتمال ابتلاء به این نوع سرطان را افزایش می دهد.

انبساط دائم مری : هنگامی که مری قادر به انتقال درست غذا به معده نیست، احتمال ابتلاء به این سرطان مری افزایش می یابد.

Tylosis : یک اختلال بسیار کمیاب است که سبب رشد زیاد پوست کف پا می شود، این اختلال به افزایش احتمال ابتلاء به سرطان مری مرتبط است.

بافت های مری : لبه های بافت که عمل بلعیدن غذا را مشکل می کند، می تواند احتمال ابتلاء به سرطان مری را افزایش دهد.

توجه: هر چیزی که احتمال ابتلاء به یک بیماری را افزایش می دهد، عاملی برای احتمال ابتلاء نامیده می شود. دارا بودن عوامل احتمال ابتلاء به سرطان بدین معنی نیست که شما حتما دچار این بیماری خواهید شد و نداشتن این عوامل بدان معنی نیست که شما به هیچ وجه دچار این بیماری نخواهید شد. اگر فکر می کنید که احتمال ابتلاء به این بیماری را دارید، آن را با پزشک خودتان در میان بگذارید.

نشانه ها و علائم سرطان مری

نشانه های سرطان مری کدامند؟

ممکنست تشخیص سرطان مری در مراحل اولیه آن بسیار مشکل باشد. احتمال دارد علائم زیادی به عنوان مشکلات گوارشی پدیدار شوند بنابراین اگر شما نشانه هایی از سرطان مری دارید که چندین هفته ادامه داشته است، دنبال کردن دستورات پزشک بسیار مهم خواهد بود.

یکی از متداول ترین نشانه های سرطان مری، دشواری در عمل بلع می باشد. دیگر نشانه های متداول این سرطان می تواند موارد زیر باشد :

  • نشانه های رفلکس

  • درد در ناحیه شکم

  • درد یا سوزش در گلو و یا سینه

  • کاهش وزن بی دلیل

  • سوزش معده یا سوء هاضمه

  • استفراغ

  • سکسکه مزمن

  • سرفه مزمن

  • کوفتگی بدن

  • مسدود شدن متناوب در مسیر بلع غذا

توجه : احتمال دارد که این نشانه ها در اثر شرایط دیگری جز سرطان هم باشد. اگر این نشانه ها ادامه دار باشد، بهتر است که برای تشخیص دقیق با یک متخصص مشورت کنید.

 

مراحل سرطان مری

مرحله بندی سیستمی است که وسعت سرطان را در بدن تشریح می کند. این فرآیند همچنین نوع سرطان مری را نشان می دهد که یک بخش کلیدی از تهیه طرح درمانی شخصی شده می باشد.

مرحله بندی سرطان مری با ارزیابی سه بخش کلیدی از سرطان آغاز می شود: سایز، موقعیت و گسترش. در نخستین مرحله از سرطان مری (مرحله I)، سرطان در مری متمرکز می شود. مراحل بعدی با رشد و گسترش بافت های سرطانی در سرتاسر بدن مشخص می شوند (مرحله IV).

سیستم TNM

سیستم TNMیک روش متداول مورد پذیرش است که براساس سه بخش کلیدی استوار می باشد :

  • تومور (T) سایز تومور اصلی را تشریح می کند

  • غده (N) نشان می دهد که آیا در غدد لنفاوی سرطان وجود دارد یا نه

  • گستردگی (M) به این برمی گردد که آیا سرطان به دیگر بخش های بدن سرایت کرده است یا نه

شماره ای (0-4) یا حرف X برای هر عامل تعیین می شود. در مرحله بندی سرطان مری به مانند مرحله بندی همه سرطان ها، شماره بالاتر شدت بیشتر سرطان را نشان می دهد. مثلا رده T1 تومور کوچک تری را نسبته به T2 نشان می دهد. حرف X بدین معنی است که اطلاعات قابل ارزیابی نبوده است.

هنگامی که T، N و M ارزیابی شده باشند، مرحله کلی سرطان تعیین می شود.

مراحل سرطان مری

مرحله I : تومور کوچک است (7 سانتیمتر یا کوچک تر) و به مری محدود می شود (مثال: T1، N0، M0).

مرحله II : تومور بیشتر رشد کرده اما همچنان در درون مری است. در این مرحله از بیماری، شواهدی مبنی بر سرایت سرطان به غدد لنفاوی و یا بخش های دورتر بدن وجود ندارد (مثال: T2، N0، M0).

مرحله III : تومور به فراتر از مری سرایت کرده و ممکنست به بافت ها یا اعضاء مجاور نیز رسیده باشد. شاید سرطان به غدد لنفاوی مجاور سرایت کرده باشد و شاید هم سرایت نکرده باشد (مثال: T1، N1، M0).

مرحله IV : ممکنست تومور هر سایزی داشته باشد و به فراتر از مری سرایت کرده باشد. در این مرحله از سرطان مری، ممکنست بیماری به غدد لنفاوی یا بخش های دورتر بدن از قبیل کبد یا حفره شکمی نیز سرایت کرده باشد (مثال: هرگونه T، هرگونه N، M1).

 

تشخیص و ردیابی سرطان مری

ابزارها، تست ها و شیوه های سرطان مری

از ابزارهای تشخیصی بسیار پیشرفته ای برای ارزیابی سرطان مری استفاده می شود :

  • آندوسکوپی از بالا – آندوسکوپی از بالا، یک تست تشخیص سرطان است که از دوربین کوچکی که بر روی یک لوله ظریف سوار شده، استفاده می کند که به ملایمت در دهان و مری قرار داده می شود. دوربین بر روی انتهای آندوسکوپ به پزشکان امکان می دهد که جداره داخلی مری را ببینند و هرگونه مورد غیرطبیعی را ردیابی کنند. این روش هنگامی انجام می شود که بیمار در بیحسی بسر می برد. آندوسکوپی از بالا یکی از دقیق ترین روش ها برای تشخیص سرطان مری می باشد.

  • Biopsy – در خلال biopsy، پزشک تکه کوچکی از تومور را از محلی که بنظر غیرطبیعی می رسد، برمی دارد. این بافت سپس تست می شود که ایا یاخته های سرطانی وجود دارند یا نه. در این زمان، پزشک قادر است که نوع سرطان مری یا یاخته های سرطانی را تعیین کند.

  • آندوسکوپی ماورا صوت – تست آندوسکوپی از امواج صوتی برای نشان دادن تصاویر بر روی یک مونیتور استفاده می کند. آندوسکوپی ماوراء صوت با نصب یک تجهیز ماوراء صوت بر انتهای وسیله آندوسکوپی انجام می شود که به پزشکان امکان دیدن مری و بافت های پیرامون آن را بر روی یک دستگاه ماوراء صوت می دهد. این تست سرطان مری، روش موثری در ردیابی موارد غیر طبیعی در بافت ها و غدد لنفاوی مجاور می باشد.

  • سی تی اسکن (تصویربرداری کامپیوتری) – سی تی اسکن، یک تکنیک عکس برداری با پرتو ایکس است که تصویری سه بعدی و دقیق از مری و دیگر ساختارهای درون بدن فراهم می کند. سی تی اسکن، جریان خون و آناتومی بافت ها را در پیرامون مری آشکار می سازد. از سی تی اسکن برای پیدا کردن و نشان دادن رشد تومور در خلال درمان استفاده می شود.

  • MRI (تصویربرداری با استفاده از تشدی مغناطیسی) – MRI از امواج رادیویی برای ایجاد تصاویر برشی دقیق از مری و بافت های پیرامونی بهره می گیرد. MRI نسبت به سی تی اسکن، کنتراست بهتری از بافت های نرم بدست می دهد و این به ویژه در مشخص کردن تومورها و گسترش آن، مفید است.

  • PET/CT اسکن (تصویربرداری با انتاشر ذرات پوزیترون / تصویربرداری کامپیوتری) – اسکن PET/CT ، تصاویر سه بعدی سی تی را با اسکن PET ترکیب می کند که این فعالیت متابولیک غیرطبیعی را در بافت آشکار می سازد. با ادغام این دو تصویر و تبدیل آنها به یک تصویر در خلال فقط یک جلسه آزمایش، پزشکان می توانند هر فعالیت غیرطبیعی را شناسایی کنند و با دقت بفهمند که این فعالیت در کجا درحال انجام است. اسکن های PET/CT ممکنست یاخته های سرطانی را پیش از پیدایش تومورها و تغییرات ساختاری آشکار کنند.

 

 
کاربر:
رمز:
لینک ها:    
   
 

پیشگامان
پیشگام
کارت فینگر
پردازش تردد